Gemeentelijke achtergrondinformatie

Voorkeursrecht
Op 17 november 2011 kregen de bewoners van de Kromwijkerdijk een brief van de gemeente Woerden, waarin stond dat voorkeursrecht op hun grond was gevestigd.
De gemeente Woerden bleek plannen te hebben om het gebied in te richten als bedrijventerrein. In dit kader werd specifiek de naam van transportbedrijf Snel genoemd, dat interesse zou hebben om zich in het gebied te vestigen.
De bewoners kwamen hiertegen in het geweer en tekenden bezwaar aan bij de gemeente. De gemeenteraad plaatste een aantal kanttekeningen bij de plannen, maar stemde uit voorzorg in met het vestigen van het voorkeursrecht, onder het voorbehoud dat zij nog niet overtuigd waren van de noodzaak van een nieuw bedrijventerrein en dat zij in een later stadium bij een eventuele wijziging van het bestemmingsplan wellicht een andere afweging zouden maken.

Regionaal Convenant
Inmiddels waren er onderhandelingen gaande tussen de gemeente Woerden, zes buurgemeenten en de provincie Utrecht, over de totstandkoming van een Regionaal Convenant Bedrijventerreinen. Er werd afgesproken dat de gemeenten zouden samenwerken op het gebied van herstructurering van bestaande terreinen en uitgifte van nieuwe terreinen.
Daarbij stelde de provincie nadrukkelijk als eis dat voluit zou worden ingezet op revitalisering en herstructurering van bestaande terreinen, en dat de behoefte aan nieuwe terreinen voldoende moest worden aangetoond en onderbouwd.
Het convenant is op 5 april 2012 door alle partijen ondertekend.

Herstructurering bestaand terrein
De bewoners hebben vraagtekens gezet bij het argument van de gemeente Woerden dat zij eerst bedrijven moet uitplaatsen, alvorens zij kan beginnen met de herstructurering. De bewoners hebben erop gewezen dat er genoeg direct beschikbare braakliggende hectares binnen de zgn. rode contour aanwezig zijn die reeds bestemming bedrijventerrein hebben en waar bedrijven direct naartoe verplaatst zouden kunnen worden. Zij noemen hierbij de hectares in Snel en Polanen, Breeveld, Utrechtsestraatweg, Barwoutswaarder, Honthorst en Snellerpoort.
Bovendien leggen zij de nadruk op de grote structurele leegstand in vastgoed die op alle bestaande terreinen heerst. Zij wijzen erop dat de gemeente Woerden morgen zou kunnen beginnen met de herstructurering, zonder dat daarvoor het beoogde nieuwe terrein in de polder Wulverhorst nodig is.

Herziening op structuurvisie
Ondanks het feit dat de gemeentelijke structuurvisie pas drie jaar geleden is vastgesteld, wil het huidige college de structuurvisie tussentijds aanpassen. Een van de aanpassingen is het plan voor een nieuw bedrijventerrein achter de Kromwijkerdijk.
Om aan te tonen dat de aanleg van een nieuw terrein helemaal niet nodig is, hebben de bewoners een fotorapport samengesteld dat de beschikbare hectares en leegstaande panden in Woerden in kaart brengt. Samen met een zienswijze op de plannen is dit rapport onlangs (september 2012) ingediend bij de gemeente Woerden.

1 opmerking:

  1. wAT EEN RAAR IDEE. DAT MAG ECHT NOOIT DOORGAAN. MET ELKAAR ER TEGENIN

    BeantwoordenVerwijderen