Provinciale achtergrondinformatie

Provinciale Structuurvisie
De provincie Utrecht is de afgelopen maanden bezig geweest met het opstellen van een nieuwe structuurvisie voor de periode tot 2028.
Het Regionaal Convenant Bedrijventerreinen heeft als input gediend voor een deel van deze structuurvisie. Daarbij heeft de provincie een extra kanttekening gemaakt richting de gemeente Woerden, die de polder Wulverhorst opgenomen wilde zien als locatie voor een nieuw bedrijventerrein. Dit wordt door de provincie slechts toegestaan voor de eventuele uitplaatsing van transportbedrijf Snel; indien die uitplaatsing niet doorgaat moet het terrein geschrapt worden.
Op 3 april 2012 is de ontwerp-structuurvisie zes weken ter inzage gelegd en kon iedereen een zienswijze indienen.

Zienswijzen
Uiteraard hebben de bewoners van de Kromwijkerdijk een zienswijze ingediend. Daarin hebben zij getracht duidelijk te maken dat het niet nodig is om de polder Wulverhorst te bestemmen voor bedrijven, aangezien er nog voldoende braakliggende hectares in Woerden beschikbaar zijn. Ook maakten zij melding van de grote leegstand op de bestaande bedrijventerreinen.
Ook de gemeente Woerden heeft een zienswijze ingediend; ondanks het feit dat zij zich moet houden aan de herstructureringsopgave, probeert zij toch bij de provincie de toezegging te krijgen dat ook andere bedrijven dan transportbedrijf Snel zich in het gebied mogen vestigen.
Dat is uiteraard tegen het zere been van de bewoners, en zij hopen dan ook dat de provincie bij haar standpunt zal blijven.

Cultuurhistorisch waardevol landschap
De polder Wulverhorst is eeuwenoud cultuurhistorisch waardevol gebied, met alle kenmerken die daarbij horen. In het landschap is het oorspronkelijke verkavelingspatroon nog zichtbaar en langs de Kromwijkerwetering, die Rijksmonument is, staat de karakteristieke zgn. lintbebouwing aan de Kromwijkerdijk. Diverse oude boerderijen zijn Rijksmonument. Ook staat er bij de Broekermolenvliet een historisch gemaal waarvan de fundamenten dateren uit 1874.
Het gebied grenst aan het Landgoed Linschoten en ligt in de nabijheid van de Linie van Linschoten. In de polder komen zeldzame flora en fauna voor en de grond bevat archeologische waarden. In diverse gemeentelijke en provinciale documenten staat dat dergelijke gebieden in stand gehouden dienen te worden, dat veiligstellen van belang is en dat verandering van beeld en functie niet gewenst is.

MER-rapportage
Helaas zijn er momenteel plannen om aan de rand van het gebied de zgn. Bravo 3 Zuidelijke Randweg aan te leggen. Dit zal de aanblik van het gebied geen goed doen en zal schade aanbrengen aan de polder en overlast opleveren voor de bewoners. Met name de uitstoot van schadelijke stoffen en de geluidsoverlast zal toenemen.
Voor de aanleg van deze weg is een Milieu Effect Rapportage uitgevoerd om de schadelijke effecten in beeld te brengen. In deze MER staat nota bene dat het open landschappelijke karakter van het gebied zo veel mogelijk onaangetast moet blijven; reden waarom er geen geluidsschermen voor de bewoners worden geplaatst. Geen geluidsschermen dus, maar wel de aanleg van een bedrijventerrein waardoor het hele gebied verdwijnt? Dat is nog eens aantasting te noemen.

1 opmerking:

  1. Als de provincie hier in meegaat, kun je politiek spectakel meemaken, zowel in de gemeente Woerden (2014) als in de provincie Utrecht.
    Absoluut onjuiste voornemens

    BeantwoordenVerwijderen